Hoppa till sidans innehåll

Skrivelse till Gnesta kommun med anledning av skogsavverkningen söder om Hagstumosse

13 APR 2021 09:37
Styrelsen i OK Klemmingen skickade i helgen följande skrivelse till Gnesta kommun, framförallt för att vi vill förhindra att omfattande avverkningar inte sker i vårt verksamhetsområde utan att vi blir informerade, innan avverkningen sätter igång.
  • Uppdaterad: 13 APR 2021 09:37

Frågan diskuterades på Kommunstyrelsemöte igår och vi hoppas den också kommer upp på Kommunsfullmäktigemöte senare i april. Vi har ännu inte fått någon återkoppling från Kommunen. Vi återkommer till er medlemmar så snart vi har mer information i frågan.

Mvh

Styrelsen i OKK


Till Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige 

Vi i OK Klemmingen (OKK) vill härmed ställa några frågor, framföra några synpunkter och lämnar några förslag till Gnesta Kommun, med anledning av den skogsavverkning som skedde för ett par veckor sedan strax söder om Hagstumosse Idrottsplats.

Den avverkning som kommunen genomförde skedde, som ni vet, i ett av Gnesta kommuns mest besökta och uppskattade friluftsområden. Många kommuninvånare och föreningar nyttjar denna skog för sin verksamhet. Vi i OKK har omfattande verksamhet just i det avverkade områdena, och förvaltar elljus-, MTB- och reflexsspår (som för övrigt just nu är belamrade med grenar/ris från avverkningen), som passerar genom avverkningområdena. Vidare är det ett friluftsområde som framförallt våra yngre medlemmar har orienteringsträning i varje vecka. Och vi har även fasta orienteringskontroller, både för orienteringsklubben och allmänheten (Hitta ut) i området.

Med andra ord, så har den nämnda avverkningen stor påverkan på vår orienteringsverksamhet, och de spår vi förvaltar. Det är vår ”arena”.

Det vi vill ha svar på är varför ingen i OKK blev kontaktad eller informerad om avverkningen i förväg, och varför avverkningen verkar ha skett i så stort hast? Enligt vad vi förstår har endast en knapp vecka gått från anmälan kom in till Skogsstyrelsen, tills dess avverkningen inleddes. Enligt gällande regelverk ska sex veckor löpa från anmälan till avverkning inleds, och då hade bl.a. vi i OKK fått tillfälle att lämna synpunkter och förbereda oss. Det kanske är så att Kommunen fått dispens från 6 veckorskravet från Skogsstyrelsen, men oavsett det hade vi uppskattat att få information i förväg. Vidare undrar vi om kommunen tänkte röja väg över hyggena så att MTB spår och reflexbanan återigen går att ta sig fram på?

Vi har tidigare alltid haft en gott och ömsesidig informationsutbyte mellan Kommunen och de föreningar som har verksamhet i området, varför vi i OKK blev förvånade och besvikna att ingen information eller samråd skedde innan avverkning ägde rum, och inte heller efter. 

Vi vill föreslå att kommunen i framtiden alltid informerar berörda föreningar innan en så omfattande avverkning genomförs, gärna i planeringsstadiet. Då kan vi både förbereda oss, och ev lämna synpunkter som kan vara värdefulla för kommunen innan avverkningen inleds.

Vi förstår att kommunen måste förvalta sin skog, även om avverkning i detta fall verkar relativt omfattande, allrahelst när det sker i ett så pass känsligt område. Vi hade gärna sett att större hänsyn tagits vid avverkningen så att vi fått behålla så mycket av den gamla fina skogen som möjligt.

Mvh

Styrelsen i OKK 

Skribent: Mats Anderling
Epost: This is a mailto linkInstagram klemmingen copy

 Spårbidrag Swish ‭123 224 27 82‬

Postadress:
OK Klemmingen
Margareta Näsström, Sigtunavägen 52
64630 Gnesta

Besöksadress:
Hagstumossen Sportstugan
64630 Gnesta

Kontakt:
Tel: 0768033558
E-post: This is a mailto link

Se all info

Våra sponsorer:


GULD

Lampspecialisten
Gnestahälsa
Rekal

SILVER

 
Guldsmen's
Gnestahem

BRONS

 
Davidssons Marktjänst
Gnesta Mark & Maskin
LogoGnesta+med+friyta+svart
Vill ditt företag synas här?